Kad būtume sveiki tobulumo nereikia
10-asis Intuityvaus valgymo principas "Rūpinkitės sveikata: nuosaiki mityba" kalba apie tai, jog maistas turi įtakos mūsų sveikatai. Tačiau mityba neturi būti tobula, kad būtume sveiki ir jeigu kyla noras įsivertinti ar pakankamai valgau kažkokio produkto, pavadinkime jį X, verta pasižiūrėti:
a) sveikatos rodiklius
b) kiek aš X suvartoju per ilgesnį laiką
Svarbu patikimi informacijos šaltiniai
Šiame įraše noriu akcentuoti vaisius ir daržoves. Daug žmonių, tarp jų ir ankstesnė aš, jaudinasi jeigu dienos eigoje nesuvalgo "reikiamo", "rekomenduojamo" kiekio tam tikrų produktų. Kadangi daug skaitydavau apie mitybą ir rekomendacijas, "porcijas" aš puikiai žinojau. Tik bėda ta, kad vienas šaltinis pateikdavo vienokias rekomendacijas, kitas kitokias.
Mokslas eina į priekį, naujienomis naudinga domėtis, tik svarbu atkreipti dėmesį kokius šaltinius skaitome ir ar paliekame laisvės savo individualumui bei sveikam protui. Aš skaitydavau naujienų portalus, žurnalus, tad šia informacija ir tikėjau. Šiai dienai nagrinėju tyrimus, oficialių sveikatos institucijų rekomendacijas, o pop informaciją "praleidžiu" per savo sveiko proto filtrą. Apie jį rašiau anksčiau.
Patikimas tyrimas rodo, jog intuityvūs valgytojai, valgydami viską pagal savo alkio ir sotumo pojūčius, renkasi sveikesnius pasirinkimus.
Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijos dėl daržovių ir vaisių
Vaisiai ir daržovės tikrai labai naudingi mūsų sveikatai dėl vitaminų, mineralų, antioksidantų, maistinių skaidulų, naudingų fitocheminių medžiagų (tai natūralios cheminės medžiagos, randamos augaluose).
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja suvalgyti 5 porcijas / 400 g. vaisių ir daržovių per dieną (plačiau čia). Konkretūs porcijų pavyzdžiai:
- 2 apelsinai ir 1,5 puodelio salotų
- 1 obuolys ir 2 puodeliai virtų brokolių
- 1 vaisių salotų ir 1,5 puodelio troškintų morkų
REGISTRACIJA INDIVIDUALIAI KONSULTACIJAI >>>
Svarbu kaip maitinamės ilgesnį laiką
Tai yra dienos rekomendacijos. Tačiau svarbu žinoti, jog vieną dieną mes valgome daugiau, kitą mažiau. Tyrimai rodo, jog žmogaus organizmas susireguliuoja pats ir gauna reikalingas medžiagas, jeigu maitinamasi pagal jo išsakomus norus - saldu, sūru, trašku ir t.t. Bet jeigu visgi kyla noras pasitikrinti ar vartojate užtenkamai vaisių ir daržovių, naudinga būtų stebėti bent savaitę, o geriausia maždaug mėnesį. Pasirinktą stebėjimo laikotarpį padalinkite iš dienų skaičiaus ir matysite rezultatą.
Raciono papildymas vaisiais ir daržovėmis
Dabar, kai pats sezonas, vaisiai ir daržovės smagiai sau nugula lėkštėje beveik kiekvieno valgymo metu, pvz. rytinės košė su obuoliais, uogom ar džiovintais vaisiais, sumuštinis su sūriu / mėsyte + kopūstu, agurku, pietūs, vakarienės irgi su salotom. Netgi jei tai patiekalas iš troškintų daržovių, man būtinai norisi ir kažko šviežaus. Ir smagu tai, kad vaisių ir daržovių aš valgau kur kas daugiau nei anksčiau. Kaip tai nutiko?
INTUITYVAUS VALGYMO KURSAS SU GRUPEKaip valgyti daugiau daržovių ir vaisių?
- Pakeičiau mąstymą, kad "turiu" valgyti vaisių ir daržovių. Anksčiau valgiau vaisius, nes "dar šiandien jų nevalgiau/mažai valgiau", nes "sveika", nes "reikia". Dabar, tiesą sakant, nelabai ir kreipiu dėmesio ar valgiau ar ne. Svarbiausia - ko aš noriu. Būna dienų, kai vaisių ar daržovių valgau mažiau, kitą dieną daugiau ir viskas su tuo gerai - per laiką išsibalansuoja.
- Įtraukiau daugiau daržovių ir vaisių į kasdienį maistą. Tačiau labai svarbu, kad šis maistas man būtų tikrai skanus. Nes jeigu patiekalas bus praturtintas dėl "reikia" ir bandysite sau įteigti, kad skanu, deja, tai bus dietinis mąstymas.
- Vaisius ir daržoves laikau "ant akių".
- Stengiuosi maksimaliai išnaudoti šiltąjį sezoną kai apstu šviežių vaisių ir daržovių. Beje, sezono metu jie kur kas skanesni, tad natūralu, kad ir valgome jų daugiau, o ne sezono metu mažiau.
Konkretūs pavyzdžiai iš mano kulinarijos
- varškės apkepas + trinti bananai (cukraus būtinai dar dedu, bet mažiau, nes vien bananas man nesuteikia tokio gero saldumo)
- makaronai + cukinija, svogūnai, grybai
- blynai + džiovintos spanguolės, razinos, slyvos
- saldūs kepiniai + džiovinti vaisiai, sėklos, riešutai
- bulviniai blynai + cukinijos, morkos, svogūnai
- plovas + visokiausios daržovės
- ir t.t.
Ir svarbiausia pažanga, ne tobulumas!
Jeigu šis įrašas buvo naudingas, kviečiu pasidalinti su draugais!
PLAČIAU APIE INTUITYVŲ VALGYMĄ